//

Kasteel Nieuwenroij (a) - Oudheusden

Op een weiland aan de oostzijde van Oudheusden dicht nabij het riviertje Het Oude Maasje, lag weleer het kasteel Nijenrode.( ongeveer op de plaats waar de huidige Openbare School aan de v.Deelenstraat staat.) Het is gebouwd door Robrecht, de eerste heer van Heusden die tot 857 leefde.

Verwoest voor de eerste maal in 859 door de Noormannen, terwijl in 1250 de Heusdenaren het kasteel opnieuw verwoestten, om te voorkomen dat dit strategisch punt in handen van de vijand kwam.

Nieuwenroij werd in 1589 door de Spanjaarden vernield en later weer opgebouwd.

Het kasteel bestond uit 2 grote haaks op elkaar staande vleugels, die aan 2 zijden een vierkant plein afsloten. De andere 2 zijden van dit plein waren ommuurd, te zien links op de tekenig. Op de linkerhoek van de muur bevond zich een uitgekraagd torentje. Aan deze muur zijn 3 eendehokken te zien, waaruit de kasteelbewoners de door de eenden gelegde eieren raapten. Rechts op de achtergrond staat een hooischelf, die waarschijnlijk bij de voorburcht zal hebben behoord. Later is het kasteel definitief verdwenen, op een uit 1688 daterende poort na ( i.v.m.nieuwbouw ook verdwenen.)

(Nieuwenroy-Nieuwenrooy-Nijenrode-Nieuwenroij)

Reacties
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Informatie
Deel artikel
Delen via E-Mail
Delen op Facebook Delen op Twitter
Deze site wordt gesponsord door Yesteryear.nl