//

Kasteel Nieuwenroy - prent 1670 - Oudheusden

Een tekening van Roelant Roghman (1627-1692) van het kasteel Nieuwenroy te Oudheusden. (het stond op de plaats waar nu de school staat, Rembradtlaan Oudheusden. Tot in de jaren-zeventig heeft er nog een gedeelte van het poortgebouw gestaan, maar dat is verdwenen door woningbouw).Roghman tekende op zijn reis door het Land van Heusden het kasteel, hier op deze tekening de achterzijde.

Het kasteel bestond uit twee grote haaks op elkaar staande vleugels, die aan twee zijden een vierkant plein afsloten.De andere twee zijden van dit plein, waren ommuurd hetgeen links op de tekening te zien is. Op de linker hoek van de muur bevond zich een uitgekraagd torentje. Aan deze muur zijn drie eendenhokken te zien, waaruit de kasteelbewoners de door de eenden gelegde eiren raapten. Rechts op de achtergrond staat een hooischelf, die waarschijnlijk bij de voorburcht zal hebben behoord.

Het kasteel van Oudheusden werd in 1589 door de Spanjaarden verwoest, maar werd geleidelijk toch weer herbouwd. later is ht kasteel definitief verdwenen, op een uit 1688 daterende poort na.

Reacties
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Informatie
Deel artikel
Delen via E-Mail
Delen op Facebook Delen op Twitter
Deze site wordt gesponsord door Yesteryear.nl