//

Houten grenspalen markeren historische grens 1795

Houten grenspalen markeren historische grens 1795 - op de foto de grenspaal in de Onsenoortsestraat te Nieuwkuijk.

In samenwerking met Heemkundekring Onsenoort plaatst de gemeente Heusden 7 grenspalen. Deze komen te staan op: de Zeedijk, de Kapelstraat, Wolfshoek en Scheidingsstraat te Elshout. En in Drunen aan de Kanaaldijk, Duinweg aan de noordzijde van de brug en bij de Klinkert. In Nieuwkuijk is dat de Onsenoortsestraat en in Vlijmen bij het Limietpad, aan de Heidijk en de Moerputtenweg. De grenspalen vormen de oude grens Holland-Brabant uit 1795.

Deze grens tussen Holland en Brabant van rond 1795, loopt van Willemstad naar Engelen en doorsnijdt in de oostelijke Langstraat de gemeenten Dongen, Waalwijk, Heusden en ’s-Hertogenbosch.

Over deze historische lijn is veel te vertellen. De lijn vormt, vanaf het ontstaan in de 12e eeuw, een belangrijke basis voor de ontwikkeling van Brabant.

Langs deze grens zijn ter verdediging van Zuidelijk Holland verschillende vestingsteden ontstaan, waaronder de vesting Heusden.

De grenspalen zijn van eikenhout, waarin door houtsnijwerk aan de ene zijde het wapen van Brabant en aan de andere zijde het wapen van Holland is aangebracht

(Bron:HKK Onsenoort - foto's EvdL)

Reacties
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Informatie
Deel artikel
Delen via E-Mail
Delen op Facebook Delen op Twitter
Deze site wordt gesponsord door Yesteryear.nl