//

Heusdense voorouders gaan weer herleven

Heusdense voorouders gaan weer herleven
Bron: www.brabantsdagblad.nl 2009

Heusdense voorouders gaan weer herleven

Drunenaar Eef van der Lee (33), die precies een jaar geleden de website “Heemkunde van de oostelijke Langstraat” (hvdol.nl) opende, heeft een nieuw project opgezet.

Hij vraagt de inwoners van de gemeente Heusden of ze hun oude familiefoto’s en -portretten (tijdelijk) willen afstaan zodat hij ze online kan zetten. Enerzijds voor zijn interactieve website, anderzijds omdat hij het belangrijk vindt dat die oude plaatjes met mensen erop bewaard blijven. “Bijvoorbeeld zo’n vergeelde foto, die boven de schoorsteen hangt in een oude lijst. Zonde als die straks verloren gaat. Als hij netjes ingescand wordt, zit hij in ieder geval in een archief.” Zoals die foto van de familie Klerks uit Elshout uit 1914 voor het café dat nu “In den Gekroonde Hoed” heet. En die van het gezin van schoenfabrikant J. IJpelaar uit Drunen, omstreeks 1900. Het zijn de laatste aanwinsten. Van der Lee heeft afgelopen jaar al vier- tot vijfhonderd foto’s gekregen. Wie er allemaal op de kiekjes met mensen staan is niet altijd duidelijk. Het is de bedoeling dat inwoners van Heusden de website waar ze opstaan bekijken en eventueel de informatie bij de foto’s compleet maken: “Dat is Co van tante Sjaan, de zoon van opa Nol.” Zo moet de Heusdense website gaan leven.

Geïnteresseerden kunnen zich via de site inschrijven. Alleen dan hebben ze toegang tot nog meer informatie. Ze kunnen dan zelf ook gegevens toevoegen. Wie zich niet heeft ingeschreven, kan wel gewoon op de site kijken. En zoeken naar een familielid.

Als hoogtepunten van dit eerste jaar noemt Van der Lee de prent van de Hongerenburcht die hij binnen kreeg. Een tekening die een ander beeld geeft van dit verdwenen oude kasteeltje.

En verder kreeg hij een foto van de molen van Haarsteeg in handen. Terwijl niemand wist dat die ooit gefotografeerd was. “Maar eigenlijk zijn alle foto’s van vóór 1920 die ik onder ogen krijg voor mij hoogtepunten,” vertelt Van der Lee.

Het inschrijven en het eventueel opvragen van foto’s kost geïnteresseerde Heusdenaren niets. “Het is puur hobby,” zegt de Drunenaar. Zijn interesse in de historie dichtbij, werd op zijn vijftiende gewekt toen hij in een oud foto-album bladerde met de familiefoto’s van zijn moeder. Eef van der Lee is zeker twee uur per dag met zijn hobby bezig. Op de site www.hvdol.nl staan inmiddels beelden van alle kernen van de gemeente Heusden. In de vorm van ansichtkaarten, foto’s en schilderijen. Het aantal bezoekers op zijn webpagina’s is in een jaar tijd gestegen van 1.500 naar 5.500 per maand. Zo’n honderdtwintig Heusdenaren hebben zich ingeschreven en dragen foto’s en gegevens aan.

Reacties
Snelzoeken
 
Gebruik sleutelwoorden om het artikel te zoeken.
Geavanceerd zoeken
Informatie
Deel artikel
Delen via E-Mail
Delen op Facebook Delen op Twitter
Deze site wordt gesponsord door Yesteryear.nl